top of page
  • Skribentens bildSandro Wennberg

Hur Åkesson hjälper Erdogan vinna valet


Photo by Meg Jerrard on Unsplash


Turkiets utrikesminister meddelar att nya NATO-samtal med Sverige och Finland är meningslösa. Sveriges anslutningsprocess till NATO har därmed stannat upp rejält, eftersom det krävs att samtliga medlemsländer i NATO måste godkänna nya medlemmar.

Varför stretar Turkiet emot ett svenskt NATO-medlemskap?


Det finns en trolig huvudförklaring: valet i Turkiet den 14 maj. Erdogan har hittills haft tämligen låga opinionssiffror men kan nu tack vare konflikten med Sverige, Finland och USA om NATO-utvidgning kamma hem poäng i opinionen. Det gör han genom att sätta press på Sverige i frågan om PKK och på USA i frågan om stridsplanen F-16 som Turkiet så gärna vill köpa. Dessutom vill Erdogan hålla sig väl med Ryssland för att kunna medla och spela ut stormakterna mot varandra i och med Turkiets strategiska position vid Svarta havet.


Vad har Jimmie Åkesson med saken att göra?


Jo, det var journalisten och grundaren av sajten Nyheter Idag Chang Frick som betalade tillståndet som gjorde det möjligt för högerextremisten Rasmus Paludan att bränna koranen utanför Turkiets ambassad. En aktion som kan ha provocerat hundratals miljoner muslimer runtom i världen, och som nu ser ut att innebära spiken i kistan på den svenska NATO-ansökan. Tills vidare.


Chang Frick har starka band till Sverigedemokraterna. Bland annat anlitar partiets TV-kanal Riks honom på konsultbasis. Frick har exempelvis deltagit i Riks utklädd i en mask föreställande Erdogan - ett minst sagt hånfullt inslag. Frick har tidigare också varit medlem i Sverigedemokraterna.


Men det stannar inte där. Chang Frick har tidigare också anlitats av ett dotterbolag till den ryska propagandakanalen Russia Today, men enligt Frick har han bara "sålt videobilder".


Sverigedemokraterna förnekar att det idag finns kopplingar till Chang Frick. Och även påståenden om kopplingar mellan SD och den ryska statsapparaten förnekas av partiet.


Icke desto mindre utgör koranbränningen och banden mellan Frick och SD ett problem i relationen mellan Sverigedemokraterna och regeringen eftersom de inte samarbetar utrikespolitiska frågor.


En tragikomisk konsekvens av SD:s radikala grens agerande är att det kan bidra till att Erdogans chanser att vinna valet i Turkiet stärks ordentligt.

13 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2 Post
bottom of page