top of page
  • Skribentens bildSandro Wennberg

Rysk desinformation i Tyskland avslöjad - kan påverka hela EU


Brandenburger Tor i Berlin
Brandenburger Tor i Berlin

Först hoppades Ryssland på en snabb och fullständig invasion för att införliva Ukraina i det ryska imperiebygget. Om det hade lyckats hade argumentationen varit att Ukraina rätteligen tillhör Ryssland, och att beviset på detta är att väst inte hjälpte Ukraina. Nu blev det inte så. Istället lanserades reserv-narrativet, att Ukraina har blivit ett verktyg för NATO i sina påstådda ambitioner att försvaga Ryssland. 


Men nu förstärks detta narrativ genom en desinformationskampanj av sällan skådat slag. För några dagar sedan presenterades en analys beställd av tyska utrikesdepartementet där tusentals falska konton på X, före detta Twitter, har använts för att försöka underminera tyskarnas stöd för Ukraina. Över 50 000 falska användarkonton hittades, som tillsammans skickade ut över en miljon tyskspråkiga tweets. Ett vanligt tema var anklagelsen att förbundskansler Olaf Scholz' regering försummar landets egen befolkning till förmån för att hjälpa Ukraina i dess krig mot Ryssland. Kontona länkade ofta till falska nyhetsartiklar på webbplatser som var utformade för att likna äkta nyhetsmedier som innehöll ännu fler falska nyheter.


Lyckas Ryssland med sin påverkanskampanj? Om ja skulle det kunna leda till att högerextrema AfD stärker sina positioner i de tre delstatsval som äger rum i år i östra Tyskland. Men det är också en väckarklocka hela EU som i juni går till valurnorna i Europaparlamentsvalet. 


Mot den bakgrunden är det minst sagt bekymmersamt att det i Sverige sker neddragningar i public service. I en värld där ryska trollfabriker försöker påverka val genom falska konton måste det finnas trovärdiga och tillräckligt intressanta alternativ i den djungel av falska nyheter som kan spridas via sociala medier.

 

"I vårt land har lögnen inte bara blivit en moralisk kategori, utan en pelare i staten."

Alexander Solsjenitsyn

69 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Post: Blog2 Post
bottom of page