top of page
  • Skribentens bildSandro Wennberg

Hjälper Demiroks vänstergir?


Foto: Centerpartiet


Centerpartiets nye partiledare Muharrem Demirok har haft en tuff start. Sveriges Radios Ekot rapporterade att Demirok i februaris Novusundersökning hade historiskt låga förtroendesiffror. Endast tre procent av svenska folket har förtroende för nye C-ledaren, den lägsta förtroendesiffra för en partiledare som Novus hittills uppmätt.

Anna Kinberg Batra (M), Håkan Juholt (S) och Maria Leissner (L) är några exempel på partiledare som inte fick möjligheten att genomföra en valrörelse. Om Demirok vill undgå ett liknande öde måste han vända trenden, och det snabbt.


I en intervju med Dagens Nyheter säger nu Demirok att Centern ska överge nyliberalismen och att välfärden och sociala frågor är ämnen som partiet behöver lyfta mer. Även i skolfrågor - framförallt vinstfrågan - visar Demirok att han är på väg att närma sig Socialdemokraterna. Han bedyrar att Centerpartiet kommer att ha en annan skattepolitik än (S), men frågan är om väljarna kommer att uppfatta nyanserna när vänstergiren väl är genomförd.


I takt med att Liberalernas partiledning orienterade sitt parti högerut försökte Lööf definiera Centern som "Mittens rike". Problemet var bara att väljarna inte riktigt kvitterade den positionen. Centerväljarna har förvisso gått från att vara tydligt på högersidan i valet 2018 till att orientera sig mer vänsterut enligt Valforskningsprogrammet vid Göteborgs Universitet, men faktum kvarstår att Centerns väljare idag fortfarande mer lutar åt höger än åt vänster.

Mot den bakgrunden är Demiroks vänstergir modig, på gränsen till våghalsig.


26 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


Post: Blog2 Post
bottom of page