top of page
  • Skribentens bildSandro Wennberg

Banditer i Botkyrka?


Photo by Regionbibliotek Stockholm on Flickr


Botkyrkas makthavare nr 1, Socialdemokraten Ebba Östlin, har blivit avsatt bara en dryg månad efter att hon valts till kommunstyrelsens ordförande. I en förtroendeomröstning beslutade Socialdemokraterna i Botkyrka med röstsiffrorna 91 mot 88 att avskilja Östlin från posten som kommunstyrelsens ordförande.

Medieuppgifter gör gällande att uppemot 50 personer skrevs in som medlemmar i Socialdemokraterna i Botkyrka precis innan mötet, och att många inte kände igen en del av dem som röstade. Andra menar att det inte är konstigt eftersom partiet värvat många nya medlemmar i samband med valet.

Mest anmärkningsvärt är att en del uppgiftslämnare menar att personer med kopplingar till gängkriminalitet ska ha deltagit i bortröstningen av Östlin, något som dock tillbakavisas av andra personer. Konflikten är djup, med tydligt profilerade och erfarna S-politiker på båda sidor.

Varför denna konflikt har blivit så omskriven handlar just om anklagelserna om kriminella nätverks möjliga inblandning i ett lokalt politiskt parti. Bakgrunden till konflikten handlar om att Botkyrka kommun förra året beslutade att stänga ett antal fritidsgårdar i kommunen som drevs av ABF.

En utredning från kommunen visade att personer som dömts för grova brott ska ha anställts och arbetat i verksamheten i ABF:s regi, att våld och narkotika ska ha förekommit samt att nätverkskriminella vistats i lokalerna. Dessa uppgifter tillbakavisas av delar av den lokala partiorganisationen och ABF. Dessa menar istället att konflikten handlar om kritik mot Ebba Östlins ledarskap.

Botkyrka är en av Sveriges största kommuner med mer än 95 000 invånare. Anklagelser om kriminella som skrivs in som medlemmar i ett politiskt parti för att förändra maktförhållandena är oerhört allvarligt, om uppgifterna stämmer, inte minst i en såpass stor partiförening i Sveriges största parti.

I en tid då gängkriminaliteten i allt högre grad hamnar på väljarnas radar är det särskilt bekymmersamt för ett parti som Socialdemokraterna som vill vända på varje sten för att komma till rätta med problematiken.

S i Stockholms län och partihögkvarteret lär arbeta febrilt med att hantera den uppkomna krisen.

66 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page