top of page
 • Skribentens bildSandro Wennberg

AlmedalstipsFyra heta tips för hur man ska klara sig igenom Almedalsveckan


1. Programmet

Kolla in det officiella programmet för att se vilka evenemang som är kostnadsfria och öppna för alla. Ladda också ner appen Almedalen Just Nu.


2. Almedalsbiblioteket

Ladda kropp och batterier i Almedalen. På Almedalsbiblioteket finns bagageförvaring, toaletter och uttag för att ladda mobiler.


3. Kläder

Tänk på att en stor del av Visbys gator är branta och belagda med kullersten. Ta därför med dig avspänd klädsel och bekväma skor. Ta också med ett lätt plagg som klarar regn.


4. Vattenflaska

Ha hela tiden vatten till hands. Solen skiner ofta i Visby och det är långa dagar. Se till att hålla vätskebalansen med en vattenflaska som du regelbundet fyller på.Och så den lite längre listan:

12 tips för Almedalen - högt som lågt

Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats. Veckan äger rum i Visby på Gotland varje år där politiker, organisationer, företag och medborgare möts för att diskutera samhällsfrågor.


Det är en unik möjlighet att ta del av debatter, seminarier, mingel och nätverkande i en demokratisk anda.

Almedalen är ett myller av evenemang och människor med tiotusentals besökare och flera tusen (!?) evenemang under några dagar.


2023 äger Almedalsveckan rum 27 juni - 1 juli. 

Om du planerar att åka på Almedalsveckan finns det några saker du bör tänka på för att få ut så mycket som möjligt av din vistelse. Här 12 konkreta tips:

​​

 1. Planera i förväg. Almedalsveckan har ett enormt utbud av programpunkter så det kan vara svårt att hinna med allt som intresserar dig. Ta en titt på programmet på Almedalsveckans hemsida och ladda ner appen Almedalen Just nu. Välj ut de evenemang som du vill prioritera. Fördelen med appen är att den kan synka de evenemang som du favoritmarkerar med din kalender. Anmäl dig till de aktiviteter som kräver föranmälan - framförallt mingel.

 2. Var flexibel. Trots att du har planerat din vecka kan det hända att du stöter på något oväntat eller spännande som du vill gå på. Var beredd att ändra dina planer om du får ett bra tips eller en inbjudan till något intressant. Det är också bra att ha några alternativ i bakfickan om det blir fullt eller inställt på något evenemang du hade tänkt gå på.

 3. Ta med dig det du behöver.Almedalsveckan är en intensiv vecka som kräver både fysisk och mental uthållighet. Se till att du har med dig bekväma kläder och skor, solskydd, vattenflaska, laddare och visitkort om du har några.

 4. Få i dig mat och vatten. Att vistas i Almedalen innebär ofta långa dagar. Kolla i Almedalsprogrammet efter programpunkter som bjuder på måltider. Ofta stämmer det dock inte att ett evenemang har tilltugg även om det står i programmet. Då kan det vara bra att ha med sig något att äta och dricka mellan evenemangen, eftersom det kan vara långa köer till restauranger och caféer.

 5. Använd toaletter. Se till att använda en toalett när du ser en, du kan aldrig veta när nästa dyker upp. Carl Bildt ska ha sagt följande om Almedalen: “Gå aldrig förbi en toalett utan att nyttja den, gå aldrig förbi en buffé utan att äta av den.”

 6. Nätverka smart. Almedalsveckan är en guldgruva för nätverkande eftersom du har chansen att träffa många olika människor från olika sektorer och med olika bakgrund. Var öppen och nyfiken, men också respektfull och professionell. Försök att knyta kontakter med personer som har liknande intressen eller mål som du, eller som kan bidra med något värdefullt till ditt arbete eller din verksamhet. Kom ihåg att presentera dig kort och tydligt, utbyta visitkort eller kontaktuppgifter och följa upp efteråt med ett tackmail eller ett telefonsamtal.

 7. Sov när du har chansen. Med sömn i kroppen kommer man långt. 

 8. Var generös. Ju mer du bjuder in desto mer blir du inbjuden. Det gäller allt från att vara positiv och social till att erbjuda någon el till mobilen eller en frukt till den hungrige.

 9. Missa inte politikertalen. De äger rum kl 11 och 19 varje dag. Du behöver inte vara anhängare till just partiet vars företrädare som talar. Att lyssna på Almedalstal är unikt, det är i princip enda gången på året som toppolitikerna i Sverige håller tal till människor som inte är partiets anhängare.

 10. Glöm inte samhällsperspektivet. Alla i Almedalen säljer något, oavsett om det är en ideologi, en produkt eller om man rekryterar medlemmar till sin organisation. Men Almedalsveckan är en plats för att diskutera samhällsutvecklingen, inte en plats för kommersiella jippon. Se därför till att ditt budskap har relevans för samhället och allmänintresset snarare än din egen försäljning eller rekrytering. 

 11. Hisspitchen. När vi ändå pratar budskap, se till att förbereda den så kallade hisspitchen. Det är nämligen inte ovanligt att du hamnar i samma hiss eller korvkö som en viktig beslutsfattare. Då behöver du på några sekunder kunna formulera ditt viktigaste budskap och beskriva vad din organisation sysslar med.

 12. Ha kul! Almedalsveckan är inte bara ett seriöst forum för samhällsdebatt utan också en festlig tillställning med mycket glädje. Passa på att njuta av den vackra miljön i Visby och den trevliga och avslappnade stämningen!

Vi hoppas att du ha

36 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page