top of page
  • Skribentens bildSandro Wennberg

200 alliansfria år är slut. Vad tycker du?

Foto: Freepic


Den 7 mars 2024 blev Sverige medlem i NATO. 200 år av alliansfrihet är över, men innebär det att Sverige inte längre är fritt? Länge var svenskarna emot ett NATO-medlemskap men efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina vände opinionsvinden snabbt, på samma sätt som den gjorde i Finland. 


Det blev ingen folkomröstning i denna viktiga fråga. Många politiker argumenterade för att en sådan omröstning hade varit ett optimalt tillfälle för en rysk desinformationskampanj. Ett riksdagsval följde, och de som talade emot en folkomröstning menade nu att NATO-frågan nu hade underställts det svenska folket, indirekt.


Sveriges väg mot ett medlemskap var snabb, dock inte lika snabb som Finlands. Efter en historisk omsvängning av Socialdemokraterna lämnade den dåvarande regeringen i maj 2022 in sin medlemsansökan. Efter att Natos medlemsländer undertecknade anslutningsprotokollet i juli 2022 fick Sverige status som "invitee". Men för att bli fullvärdig medlem måste samtliga NATO-länders parlament ratificera anslutningsprotokollet. Det skedde snabbt av alla utom två medlemmar - Turkiet och Ungern - som använde den svenska NATO-ansökan för inrikespolitiska syften och diverse förhandlingar om bland annat köp av stridsflygplan. 


Nu har samtliga NATO-länder ratificerat anslutningsprotokollet och den 7 mars 2024 blir Sverige officiellt en del av NATO och 200 år av militär alliansfrihet är nu bruten.


Vad tycker du om det svenska NATO-medlemskapet? Påverkar det Sveriges röst i världen eller inrikespolitiken? 18 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Almedalstips

コメント


Post: Blog2 Post
bottom of page